De Algemene Onderwijsbond vergelijkt het Lerarenregister met een ‘strafregister’. Voorzitter Walter Dresscher maakt die vergelijking in het kader van de verplichte inschrijving in het Lerarenregister zonder dat daar een beschermde status tegenover zou staan.

‘Het plan om een register van, voor en door leraren te maken is door het optreden van de staatssecretaris de vangrail in gedrukt. Daarbij heeft hij de oren laten hangen naar de werkgeverskoepels die een grotere invloed willen op het register, iets waarvoor het ministerie ruimte geeft’, aldus Dresscher op de website van de AOb.

Dekker wil inschrijving bij wet verplichten: geen inschrijving en onvoldoende punten in de bijscholing betekent wat hem betreft geen baan in het onderwijs. ‘Over de beschermde status van het beroep wil hij niet spreken’, zegt Dresscher. ‘Op die manier blijft alleen een extra ontslaggrond over. Dat is geen lerarenregister maar een strafregister’, merkt Dresscher op.

Hij verwijst naar het BIG-register voor artsen. Daarin komen geen onbevoegden of artsen in opleiding in voor. ‘Je bent bevoegd, of niet. Het probleem van de onbevoegde collega wordt veroorzaakt door werkgevers die onbevoegden benoemen, zonder te beseffen dat een bevoegdheid halen én werken een loodzware opdracht is.’

Jaar geleden…

Het is opmerkelijk dat Dresscher nu met deze kritiek komt. Een jaar geleden al schreef Dekker dat het lerarenregister een verplichtend karakter krijgt. ‘In 2017 krijgt het register een wettelijke status en krijgt de registratie een civiel effect: alleen de leraren die zich geregistreerd hebben, mogen onderwijs geven’, schreef Dekker in oktober 2013 aan de Tweede Kamer.

Volgens de staatssecretaris krijgt het beroep van leraar hiermee een status die vergelijkbaar is met die van accountant, advocaat en notaris. ‘Alleen als je geregistreerd bent en aan je vakbekwaamheid werkt, mag je je beroep uitoefenen.’

Deel dit bericht: