Leraren doen een klemmend beroep op de politiek om van geschiedenis weer een verplicht vak te maken op het vmbo. ‘Historisch besef is een basisvaardigheid om te slagen in het leven’, zegt Geschiedenisdocent van 2022 Hendrik Atze van Doezum in de Telegraaf.

‘We geven de kinderen echt te weinig basis om te kunnen functioneren in de samenleving’, aldus Van Doezum, die lesgeeft op het christelijke Lauwers College in Buitenpost. Hij vindt dat vmbo’ers drie jaar lang drie uur per week geschiedenis moeten krijgen. ‘Historisch besef is een basisvaardigheid. Laten we onze vmbo’ers beter behandelen. Daar zit de helft van de scholieren.’

Hij ziet een link met onderzoek van het Adolescentenpanel van de Universiteit van Amsterdam (UvA) over hoe scholieren van verschillende niveaus naar onze rechtsstaat kijken. Uit dat onderzoek blijkt dat veruit de meeste vwo’ers het belangrijk vinden dat ze in een democratie wonen, maar dat dit besef onder vmbo’ers veel kleiner is.

De onderzoekers vrezen een negatieve spiraal voor mensen met een vmbo-opleiding. ‘Zij voelen zich minder vertegenwoordigd door de politiek én dat zijn ze ook’, zo citeert de Telegraaf politicoloog Tom van der Meer van de UvA.

Lees meer…

Deel dit bericht: