De 17-jarige Timo Noordzee, havist op het openbare Rembrandt College in Veenendaal, haalt alle kranten met een zelfgebouwde geschiedenis-app. Zijn app is nu gratis te downloaden op Android- en iOS-telefoons.

Timo kwam op het idee toen hij aan het begin van dit schooljaar zat te leren voor een proefwerk geschiedenis. ‘We moesten ‘kenmerkende aspecten’ leren’, vertelt hij in dagblad AD. ‘Dat zijn 49 zinnen die passen bij verschillende periodes van de geschiedenis. In de boeken staan die zinnen een beetje omslachtig beschreven. Ik dacht: dat kan moderner.’ Timo kon al aardig programmeren en ging daarom aan de slag met het maken van een geschiedenis-app.

Met geschiedenis-app hoger cijfer

De app maakte dat hij het leren leuker vond en hij haalde meteen een hoger cijfer. Geen wonder dat zijn app aanslaat bij zijn medeleerlingen en ook bij de geschiedenisdocent, die ziet dat het de leerlingen helpt. Zij moedigt Timo dan ook aan de app verder te ontwikkelen. ‘Met de door Timo gemaakte app leren leerlingen veel sneller en beter dan wat ik ze in de les zie doen. Dit is echt heel knap’, zegt de lerares van H5 op de website  van het Rembrandt College.

De school heeft de ondernemende leerling inmiddels in contact gebracht met een bedrijf dat onderwijs digitaliseert, waar hij leerde de app verder te verbeteren. ‘Ik heb er nu verschillende methodes ingebouwd die van makkelijk naar moeilijk gaan. Zo kun je de stof in stapjes leren’, vertelt Timo in het AD.

De havist, die nu eindexamen doet, wil game-development gaan studeren. Ook wil hij de app na de zomervakantie verder ontwikkelen en andere middelbare scholen benaderen. De gratis geschiedenis-app is in de appstore en playstore te vinden onder de naam Geschiedenis Gids en scoort daar een 4.9 op een schaal van 5 sterren.

 

 

Deel dit bericht: