In Nieuws

Het tweede nummer van VOS/ABB’s nieuwe magazine Naar School! valt vandaag bij alle leden op de mat. Met als hoofdartikel: asielzoekerskinderen. Hoe ga je om met getraumatiseerde vluchtelingenkinderen in je klas?

Trauma’s op jonge leeftijd kunnen ernstige gevolgen hebben, maar het goede nieuws is dat ze zijn te repareren. In dit nummer van Naar School! hebben we een aantal praktische tips op een rijtje gezet. En ook ons licht opgestoken bij een asielzoekersschool die in paar maanden tijd groeide van 44 naar 120 leerlingen: Villa Kakelbont in Den Helder. Daarnaast hebben we gekeken wat er voor nodig is om in korte tijd zo’n school voor vluchtelingenkinderen te realiseren. In Heumensoord is dat gelukt dankzij goede samenwerking tussen schoolbesturen en gemeente.

Maar het blad biedt natuurlijk nog veel meer. Dit keer staan er ook artikelen in over de komende actie School!Week in maart (u doet toch ook mee?), over scholen die recent het predicaat Excellent mochten ontvangen (hoe doen ze het?) en over de Commissie Fusietoets Onderwijs (CFTO), die nuchter blijft onder alle kritiek op de fusietoets: ‘Wij voeren slechts de wet uit’.

Doe er normaal over
Een ander stuk gaat over de manier waarop je op school kunt praten over seksualiteit en relaties. ‘Doe er vooral normaal over’, is het advies van de GGD. De redactie nam verder een kijkje in het fraaie nieuwe schoolgebouw van het Krimpenerwaard College in Krimpen aan den IJssel, en bij de aandachtstraining die het Montessori College in Nijmegen tegenwoordig geeft aan brugklassers. Dat brengt rust in de klas. We zijn ook naar het diepe zuiden van Limburg gereisd, waar een openbare basisschool aan alle leerlingen van groep 3 tot en met 8 Franse les geeft.

Ten slotte vindt u in dit nummer natuurlijk ook de vaste rubrieken, zoals het Juridisch Advies, de vragenrubriek Hoe zit het nu precies? en de Excursietip (dit keer met winactie!) Bovendien is er een nieuwe rubriek toegevoegd: Nieuw in de boekenkast, met een selectie uit recent verschenen publicaties die interessant zijn voor het onderwijs.

Het magazine Naar School! wordt dinsdag 16 februari bezorgd bij alle scholen waarvan het bestuur is aangesloten bij VOS/ABB. Geen lid? Dan kunt u een los abonnement nemen voor 29,50 euro per jaar. Ook kunt u het blad virtueel bekijken.

Delen