Vier keer zoveel basisscholen als verwacht stappen over van de Centrale Eindtoets van het Cito naar de IEP Eindtoets van Bureau ICE.

DUO Onderwijsonderzoek liet in januari in opdracht van Bureau ICE uitzoeken hoeveel scholen naar verwachting de overstap zouden maken van de Citotoets naar de IEP Eindtoets. Verwacht werd dat 1 procent die overstap zou maken, maar Bureau ICE meldt dat het 4 procent blijkt te zijn. Dit betekent  dat ongeveer 7000 groep 8- leerlingen van in totaal 279 basisscholen zich op 15 en 16 april over deze toets buigen.

Directeur Karen Heij van Bureau ICE is trots op het resultaat: ‘Cito is welbekend in het onderwijs en wij zijn een nieuwe speler op de markt. In een korte tijd hebben we goed aan onze naam kunnen bouwen en scholen bekendgemaakt met de waarden van onze toets.’

De IEP Eindtoets onderscheidt zich van de Citotoets doordat er vooraf niet wordt geselecteerd op leerniveau: alle leerlingen maken dezelfde opgaven. Ook sluiten de vragen volgens Bureau ICE aan op de belevingswereld van basisschoolleerlingen, waardoor ze beter begrijpen waarom ze bepaalde vaardigheden moeten leren.

De rekenopgaven zijn zo geformuleerd dat taal geen struikelblok wordt. Verder mogen de leerlingen in de boekjes schrijven. Volgens scholieren die de toets uittestten, maakt dit de opgaven ‘leuker en handiger’.

De derde toegestane eindtoets Route 8 van bureau A-VISION.

Het is dit jaar voor het eerst dat alle leerlingen in groep 8 van de basisschool een eindtoets moeten maken. De score is niet meer bepalend voor het advies voor voortgezet onderwijs, maar nog slechts een check. Het schooladvies is leidend. Scholen voor voortgezet onderwijs die de toelating van een leerling afhankelijk maken van de toetsscore, overtreden de wet.

Deel dit bericht: