De pilot met 10-14-scholen wordt uitgebreid. Per 1 augustus 2018 mag een tweede lichting scholen instromen in het experiment. Het gaat om aparte scholen voor kinderen van 10 tot 14 jaar, een innovatieve samenwerkingsvorm tussen primair en voortgezet onderwijs.

Dit meldt onderwijsminister Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer. Uiterlijk 1 juli beslist hij welke scholen in het komende schooljaar mogen aanhaken.

Soepele overgang

In augustus 2017 is de pilot van start gegaan met zes 10-14-scholen, ook wel tienerscholen genoemd. Doel van dit onderwijs is om leerlingen een betere aansluiting en soepele overgang van het primair naar het voortgezet onderwijs te bieden.

Binnen het 10-14 onderwijs krijgen de kinderen door een eigen leerplan meer maatwerk: de een kan sneller aan vo-vakken beginnen, terwijl de ander nog wat achterstanden kan wegwerken.

Tijdens de pilotperiode wordt onderzocht wat de succesfactoren van deze aanpak zijn en waar eventuele belemmeringen zitten. Ook de effecten worden gemeten: de tussentijdse doorstroom, de score op de eindtoets primair onderwijs en de schooladviezen die worden gegeven als de kinderen 12 en 14 jaar zijn.

Magazine Naar School! heeft in oktober 2016 aandacht besteed aan de eerste openbare 10-14 school: De LeerOnderneming in Ridderkerk.

Deel dit bericht: