In Bedrijfsvoering, Bekostiging, Bestuur en management, Financiën, Gemeenten, Huisvesting, Nieuws, Politiek, Tweede kamer

Schoolbesturen in het primair onderwijs schieten er gemiddeld 10.000 euro per basisschool bij in nu ze verantwoordelijk worden voor het buitenonderhoud. Dat meldt Trouw, dat zich baseert op cijfers van kenniscentrum ICSadviseurs. De doordecentralisatie van het buitenonderhoud van de gemeenten naar de schoolbesturen zal op 1 januari een feit zijn.

ICSadviseurs wijst in Trouw onder andere op de gevolgen van demografische krimp. Voor een school met een afnemend aantal leerlingen, krijgt het bestuur minder geld. Het gebouw krimpt echter niet mee. Als bijvoorbeeld het dak moet worden vervangen, moet dat in zijn geheel gebeuren, terwijl daar maar voor een deel geld voor is.

Volgens ICSadviseurs laat de kwaliteit van veel gebouwen te wensen over. Er is al achterstallig onderhoud en dat wordt na de overheveling alleen maar erger, luidt de verwachting.

Het kenniscentrum onderzocht van 215 basisscholen verspreid over het land de kosten van onderhoud. Ze blijken daar jaarlijks gemiddeld 34 euro per vierkante meter aan kwijt te zijn. De verwachting is dat die scholen in 2015 een vergoeding van slechts 28 euro per vierkante meter krijgen.

Dit leidt naar schatting voor een tekort van 70 miljoen euro per jaar.

Integraal vastgoedbeheer
VOS/ABB’s huisvestingspartner HEVO bidet met korting integraal vastgoedbeheer aan. Dit aanbod staat in het teken van de doordecentralisatie van het buitenonderhoud in het primair onderwijs. Met het integraal vastgoedbeheer van HEVO kunnen schoolbesturen die bij VOS/ABB zijn aangesloten, veel geld besparen.

Lees meer…

Informatie: Helpdesk, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, helpdesk@vosabb.nl

Delen