Bijna tienduizend bedrijven en instellingen, waaronder scholen, wachten op een aansluiting op het stroomnet. De wachttijd kan oplopen tot jaren, meldt de Volkskrant op basis van cijfers die Netbeheer Nederland op verzoek van de krant heeft verzameld bij regionale netbeheerders als Enexis, Stedin en Alliander.

In het kader van de energietransitie stappen veel bedrijven, instellingen en huishoudens over van gas op elektriciteit. Het stroomnet is daar echter niet op berekend. Ondanks miljardeninvesteringen kunnen netbeheerders de groeiende vraag niet bijbenen, schrijft de Volkskrant, met als gevolg dat in steeds meer delen van Nederland er geen capaciteit meer is om grootverbruikers aan te sluiten.

Dit treft onder andere scholen die een nieuw gebouw hebben. Als voorbeeld noemt de krant het gloednieuwe gebouw van Brede School Zilverackers in Veldhoven, waar eerder ook Omroep Brabant aandacht aan besteedde. Dit gebouw voor onder andere openbare basisschool Dick Bruna is duurzaam gebouwd volgens het principe ‘nul op de meter’. Het wekt evenveel energie op als het verbruikt. Het heeft geen gasaansluiting, maar zonnepanelen en warmtepompen. De school heeft daar wel een zware stroomaansluiting voor nodig, maar die is er voorlopig niet. Dit terwijl de kinderen begin april naar het nieuwe schoolgebouw zouden kunnen, zo is de planning.

Dieselaggregaat

De krant meldt dat netbeheerder Enexis onlangs met een onaangename mededeling kwam: door het overvolle elektriciteitsnet kan er waarschijnlijk pas in 2028 stroom worden geleverd. Tegen die tijd zal het hoogspanningsnet van Tennet zijn uitgebreid, wat nodig is voor verzwaring van een elektriciteitsstation. In de tussentijd zal het nodig zijn om bij het nieuwe gebouw een grote accu in een zeecontainer en een dieselaggregaat te plaatsen.

De Veldhovense milieuwethouder Mariëlle Giesbertz (D66) noemt het ‘schokkend, teleurstellend en in velerlei opzichten problematisch’ dat er kunstgrepen nodig zijn die niet duurzaam zijn. Ze probeert de situatie nog enigszins te verzachten door op te merken dat het aggregaat bij het als duurzaam en klimaatneutraal bedoelde gebouw draait op biodiesel, die volgens haar minder vervuilend is dan gewone diesel.

Lees meer…

Het probleem dat de Volkskrant schetst is bepaald niet nieuw. Magazine Naar School van VOS/ABB waarschuwde er in 2021 al voor met het artikel Bouwplannen? Let op: het stroomnet raakt vol!.

Deel dit bericht: