Ruim 75% van de Amsterdamse kinderen uit groep 8 is ingeloot op de middelbare school die hun eerste voorkeur heeft. Dat blijkt uit de uitslag van de Centrale Loting en Matching.

De lokale krant Het Parool meldt dat de laatste jaren het aandeel groep 8-leerlingen in Amsterdam dat naar de middelbare school van zijn of haar eerste voorkeur kan steeds wat kleiner wordt. Dit keer gaat het dus om ruim 75%, terwijl dat aandeel vorig jaar bijna 77% was, in 2020 bijna 81% en in 2019 afgerond 83%.

De loting in Amsterdam is nodig, omdat de interesse van leerlingen en ouders niet matcht met het beschikbare aantal plaatsen. Een aantal populaire scholen heeft onvoldoende plaats voor alle geïnteresseerde leerlingen, terwijl er ook scholen zijn die om uiteenlopende redenen moeite hebben om voldoende leerlingen aan te trekken. Hierbij spelen imago, locatie en profiel een belangrijke rol. Amsterdam is een stad met relatief veel segregatie.

Sinds 2021 melden Amsterdamse leerlingen zich online aan voor het voortgezet onderwijs met een voorkeurslijst. Zij kunnen pas op verzenden drukken als zij alle voorkeuren hebben ingevuld. De lengte van de voorkeurslijsten varieert per advies voor vervolgonderwijs:

  • Vmbo-b, vmbo-b/k, vmbo-k: 4 scholen op voorkeurslijst.
  • Vmbo-t en vmbo-t/havo: 6 scholen op voorkeurslijst.
  • Havo, havo/vwo en vwo: 12 scholen op voorkeurslijst.

De jaarlijkse Centrale Loting en Matching wordt uitgevoerd door OSVO, de vereniging van schoolbesturen in het Amsterdamse voortgezet onderwijs.

Lees meer…

Deel dit bericht: