Het is mooi om te zien dat het aantal mannelijke pabo-studenten toeneemt. Dat schrijven minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van OCW in een brief aan de Tweede Kamer.

De toename van het aantal mannelijke pabo-studenten is volgens Bussemaker en Dekker te danken aan een deel van de opleidingen die hun aanbod aantrekkelijker hebben gemaakt voor mannen. Op de pabo’s die met dit beleid voorop lopen, ligt het aandeel mannelijke studenten tussen de 30 en 40 procent.

Onlangs werd echter bekend dat het aantal mannen dat na afronding van hun opleiding in het onderwijs blijft werken gering is. Veel zogenoemde hij-instromers (mannelijke zij-instromers) haken al snel weer af. Journalist Mark van den Werf die hij-instromer was, schreef er een boek over.

Voortgezet onderwijs

De brief van Bussemaker en Dekker over de Lerarenagenda gaat onder andere ook over het aantal zij-instromers in het onderwijs. Daar heeft de minister nog geen actuele cijfers over, maar het aantal scholen voor voortgezet onderwijs is toegenomen waarin docenten werken met een educatieve minor, die speciaal voor zij-instromers is ontwikkeld.

Sinds 2012 is het percentage van deze vo-scholen gestegen van 29 naar bijna 49 nu.

Download de Kamerbrief voortgangsrapportage Lerarenagenda

Deel dit bericht: