De minister van OCW gaat niet over de inhoud van leermiddelen. Dat stelt een woordvoerder van het ministerie naar aanleiding van berichtgeving van NRC. In die krant staat dat educatieve uitgevers censuur zouden toepassen om met name reformatorische basisscholen als klant te behouden.

NRC stelt dat de grootste vier educatieve uitgeverijen van Nederland – Malmberg, Zwijsen, Noordhoff en ThiemeMeulenhoff – leermethodes censureren. Auteurs en illustratoren van lesmateriaal zouden opdracht krijgen om ‘wereldse’ zaken als kermis, carnaval, make-up en tatoeages te vermijden. ‘Ook zijn regenbooggezinnen, sporten op zondag en vrouwelijke predikanten bij uitgeverijen soms taboe. De evolutieleer is eveneens dikwijls een verboden onderwerp’, zo staat in de zaterdageditie van NRC.

Verschillende Tweede Kamerleden zijn hierover onaangenaam verrast en willen van demissionair onderwijsminister Arie Slob weten hoe hij over deze kwestie denkt. Een woordvoerder van de minister laat echter weten dat die niet gaat over de inhoud van leermiddelen. ‘Uitgevers en auteurs zijn verantwoordelijk voor het materiaal dat zij publiceren.’ Wel moet het onderwijs dat op basis van die leermiddelen wordt gegeven ‘voldoen aan de wettelijke eisen’.

Hieronder vallen de kerndoelen en de burgerschapsopdracht. De woordvoerder van OCW wijst erop dat scholen onder andere de evolutietheorie en seksuele diversiteit aan bod moeten laten komen. Ook moeten alle scholen kennis over en respect van de pluriforme samenleving overbrengen aan hun leerlingen.

VOS/ABB wijst er in het artikel in NRC op dat alle leermiddelen moeten voldoen aan de kernwaarden gelijkwaardigheid vrijheid en ontmoeting.

Lees meer…

Deel dit bericht: