De werkgever kan loon inhouden van een werknemer als die in een land waarvoor een negatief reisadvies geldt vast komt te zitten en daardoor niet kan werken. Dat melden de Onderwijsjuristen van VOS/ABB.

Als voor een land een negatief reisadvies geldt (code oranje of code rood) en de werknemer gaat daar desondanks naartoe, dan neemt hij bewust het risico dat hij daar vast kan komen te zitten. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als daar een corona-lockdown wordt afgekondigd. Mogelijk kan de wernemer dan niet op tijd terug zijn om het werk te hervatten.

In dat geval kan de werkgever overgaan tot inhouding van loon. De wettelijke grondslag hiervoor is artikel 7:628, eerste lid, Burgerlijk Wetboek. Daarin staat dat het de regel is dat het loon wordt doorbetaald als er geen arbeid wordt verricht, tenzij het niet kunnen werken voor rekening en risico van de werknemer komt.

‘De keuze om naar een vakantieland met code oranje of code rood te gaan en daarbij het risico lopen dat je daar vast komt te zitten, komt voor rekening van de werknemer’, zo stellen de Onderwijsjuristen van VOS/ABB.

Informatie: Onderwijsjuristen, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, onderwijsjuristen@vosabb.nl 

Deel dit bericht: