De gemeenteraad van Peel en Maas tekent beroep aan bij de Raad van State tegen de afwijzing door staatssecretaris Sander Dekker van OCW van de aanvraag voor openbaar basisonderwijs in het dorp Maasbree.

Dekker gaf in zijn afwijzing aan dat de behoefte-enquête onder ouders die in het voorjaar van 2014 in Maasbree is gehouden niet door hem gebruikt mag worden. Uit die enquête, die werd uitgevoerd door onderzoeksbureau ITS van de Radboud Universiteit Nijmegen, bleek dat bijna de helft van de ondervraagden openbaar onderwijs wil. Dat zou betekenen dat de school de stichtingsnorm van 200 leerlingen ruim zou halen.

Wethouder Raf Janssen (PvdA/GroenLinks) van de gemeente Peel en Maas liet in reactie daarop aan de regionale zender L1 weten dat Dekker ‘een nogal formeel standpunt’ inneemt. Hij zei ook dat het college van B en W ‘met teleurstelling’ heeft kennisgenomen van het negatieve besluit van Dekker.

Politieke onwil

De reactie van VOS/ABB was, dat het betreurenswaardig is dat Dekker zich vooralsnog strikt formeel opstelt in deze kwestie. ‘Hij had binnen de wetgeving tot een positief besluit kunnen komen door de uitkomst van de directe meting mee te nemen. Er is al een voorbeeld voor het gebruik van een dergelijke enquête elders in het land’, zegt juridisch adviseur Ronald Bloemers die actief bij deze kwestie betrokken is.

‘Dat de staatssecretaris zich nu bewust slechts baseert op een meting die de behoefte van ruim 30 jaar geleden weergeeft, is op zijn minst opmerkelijk. Ook hij moet inzien dat de bijna de helft van de ouders in Maasbree tegenwoordig openbaar onderwijs wil’, aldus Bloemers.

Het lijkt volgens hem op politieke onwil van de staatssecretaris dat hij niet alle mogelijkheden van de wetgeving benut. De ruimte voor het gebruik van de enquête was immers aanwezig.

‘Hangt dit samen met angst dat ouders ook elders in het land een andere vorm van onderwijs willen dan wat er in hun omgeving beschikbaar is? Als dat zo is, dan heeft de staatssecretaris wel wat uit te leggen. Het mag niet zo zijn, dat ouders als gevolg van politieke onwil gebonden zijn aan onderwijs dat zij niet willen.’

In Maasbree is slechts katholiek basisonderwijs beschikbaar. VOS/ABB ondersteunt de oudergroep die zich al jaren inzet voor de komst van een openbare basisschool in het Noord-Limburgse dorp.

De lokale Omroep P&M heeft aandacht besteed aan het besluit van de gemeenteraad om beroep aan te tekenen bij de Raad van State. Bekijk het item.

 

 

 

Deel dit bericht: