Het Vlaamse parlementslid Koen Daniëls van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) vindt dat er maar eens gepraat moet worden over de kosten die het onderwijs in Vlaanderen moet maken voor de Nederlanders die daar naar school gaan. Jaarlijks kost dat de Vlamingen 134 miljoen euro.

In de Vlaamse krant De Standaard staat dat duizenden Nederlanders die niet in België wonen in Vlaanderen onderwijs volgen. Het gaat om basisschoolkinderen (2780), leerlingen die in Vlaanderen naar het voortgezet onderwijs gaan (4243) en studenten (6131). Het gaat hierbij om cijfers uit 2013.

Het aantal stijgt ‘jaar na jaar’, aldus De Standaard, die zich baseert op cijfers die parlementslid Daniëls opvroeg bij het Vlaamse ministerie van Onderwijs. De N-VA komt volgens de krant uit op ongeveer 134 miljoen euro die jaarlijks naar Nederlanders gaat die in Vlaanderen onderwijs volgen. Dat bedrag is netto: de bijna 3000 Belgen die in Nederland naar school gaan, zijn ervan afgetrokken.

Daniëls benadrukt in De Standaard dat hij niet wil dat Vlaanderen een rekening naar Nederland stuurt. ‘Absoluut niet, wij vinden een wisselwerking met Nederland een meerwaarde. De Nederlandse studenten die terugkeren, zullen een beetje als Vlaamse ambassadeur optreden. Maar de wederkerigheid moet wel bewaakt worden.’

Bezuinigingen in België

Daniëls komt met zijn cijfers op het moment dat er in België wordt geprotesteerd tegen miljardenbezuinigingen van de nieuwe Belgische regering van de Waalse premier Charles Michel van de centrumrechtse partij Mouvement Réformateur. De N-VA zit ook in de nieuwe federale Belgische regering.

In België worden nu pas draconische bezuinigingen in gang gezet, terwijl Nederland in verband met de economische crisis de afgelopen jaren al hard heeft bezuinigd. Het begrotingstekort en de staatsschuld van België zijn aanmerkelijk groter dan die van Nederland.

Magazine School! van VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs heeft verschillende keren aandacht besteed aan het onderwijs in Vlaanderen:

Naar school in Vlaanderen (november 2014)

Onderwijs over de grens (mei 2014)

Vlak over de grens is genoeg werk (november 2013)

Belgen bekijken Nederlandse kindcentra – ‘Hier lukt het wel’ (april 2013)

Deel dit bericht: