Kinderen die uit Oekraïne naar Nederland vluchten vanwege het Russische oorlogsgeweld, hebben hier recht op onderwijs. Dat hebben onderwijsminister Dennis Wiersma en staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid bevestigd. In reactie daarop zegt voorzitter Freddy Weima van de PO-Raad dat de scholen gemotiveerd zijn om ook voor deze kinderen goed onderwijs te verzorgen.

Weima zei op Radio 1 dat onder andere de PO-Raad in gesprek is met het ministerie van OCW om zo snel mogelijk onderwijs voor Oekraïense vluchtelingenkinderen van de grond te krijgen. De sectororganisatie krijgt er veel vragen over van scholen en schoolbesturen. Op sommige scholen krijgen Oekraïense kinderen inmiddels al les.

Hij zei ook dat nog veel onduidelijk is. Bijvoorbeeld hoeveel kinderen uit Oekraïne naar Nederland zullen komen en hoelang ze hier zullen blijven. Een punt van zorg is dat de scholen nog te kampen hebben met uitval van personeel door corona en met het lerarentekort. Dat neemt echter niet weg, zei Weima, dat de schoolbesturen ervoor gaan zorgen dat ook voor elk Oekraïense kind een passende onderwijsplek wordt gevonden.

De taal is natuurlijk wel een probleem, omdat vrijwel niemand in het Nederlandse onderwijs Oekraïens of Russisch spreekt. Maar er is volgens Weima al veel ervaring met taalscholen en taalklassen.

Deel dit bericht: