Professor Jaap Dronkers is bang dat ouders basisscholen gaan omkopen om voor hun kind een hoog advies voor vervolgonderwijs te krijgen. Hij spreekt die vrees uit in het Algemeen Dagblad.

Het AD meldt dat volgens Dronkers vooral hoogopgeleide ouders druk uitoefenen op de basisschool om voor hun kind een hoger advies voor het voortgezet onderwijs te krijgen dan op basis van de resultaten verstandig zou zijn. Hij is bang dat die druk alleen maar toeneemt, nu het voortgezet onderwijs niet meer mag selecteren op grond van de uitkomst van de eindtoets in groep 8. Het advies van de basisschool wordt leidend.

‘Hooggeschoolde ouders zullen beter in staat zijn het advies voor hun kinderen te verhogen. Cito-trainingen voor leerlingen worden vervangen door een ‘hoe overtuig ik leerkrachten-cursus’ voor ouders’, zo wordt Dronkers door het AD geciteerd. ‘Het is wachten op het eerste geval van omkoping’, aldus de Maastrichtse emeritus hoogleraar.

Hij verwacht ook dat vo-scholen hun niveau gaan aanpassen aan de minder begaafde leerlingen. ‘Een vwo-diploma is in dat geval over 10 jaar veel minder waard dan nu.’

Lees meer…

Deel dit bericht: