In Bestuur en management, Gemeenten, HRM beleid, Kwaliteit en excellentie, Nieuws, Politiek, Tweede kamer

Het onderwijs moet meer lef tonen, stelt rector Eric van ’t Zelfde van openbare scholengemeenschap Hugo de Groot in Rotterdam. Als het aan hem ligt, gaat het onderwijs minimaal een maand staken.

‘Iedere politicus met een camera voor de neus beweert dat onderwijs zijn of haar dagelijkse aandacht geniet. Toch ervaren docenten een gebrek aan aanzien en erkenning. Dit komt deels doordat de politiek de onderwijzers langdurig heeft verwaarloosd. Door docenten een te laag salaris te bieden en hen een te grote werkdruk op te leggen is uitgelokt, dat men men niet meer kiest voor het docentschap’, schrijft Van ’t Zelfde op de website www.kwaliteitvanonderwijs.nl.

Hij stelt echter ook dat het onderwijsveld zelf schuld draagt. ‘Wij accepteren de structuren waarin wij werken en wij laten ons deels kenmerken door een gebrek aan lef om onze stem te laten horen. Dit gebrek aan lef levert op dat wij toezien hoe het onderwijs verslechtert, maar zelf niet ingrijpen.’

De Rotterdamse rector laat aan VOS/ABB weten dat het onderwijs minimaal een maand moet gaan staken om te verduidelijken dat de overheid de huidige ‘rampkoers’ moet wijzigen. Hij zegt ook benieuwd te zijn naar wat er gebeurt als het onderwijs samen met de zorg en de politie een politieke partij sticht. Volgens hem zou die partij gemakkelijk in de Tweede Kamer kunnen komen.

Op de website www.kwaliteitvanonderwijs.nl komt binnenkort een essay van Van ’t Zelfde over het door hem gesignaleerde gebrek aan lef.

Lees meer…

De regionale zender Radio Rijnmond heeft aandacht besteed aan de oproep. Ga naar de website van RTV Rijnmond en beluister het interview met Van ’t Zelfde.

Delen