De Nationale Prijs voor Onderwijsjournalistiek is gewonnen door Ronald Buitelaar, Anja Vink, Bea Ros, Lodewijk van der Kroft en Monique Marreveld. Zij maakten voor onderwijsblad Didactief een dossier over toetsinstituut Cito.

Dossier Cito gaat over de zaken die het Cito doet met het ministerie van OCW. ‘Met overheidssubsidie ontwikkelt de Arnhemse toetsfabriek eindexamens en vanaf 2015 ook de verplichte centrale eindtoets voor het basisonderwijs. Maar Cito is ook een commercieel bedrijf met tentakels tot en met Turkije en de Bahama’s’, zo staat op de website van Didactief.

Met Dossier Cito lieten de winnende journalisten ‘de vele gezichten van Cito’ zien. Met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur lichtten zij het dossier over de eindtoets primair onderwijs.

De prijs is woensdag uitgereikt in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. De jury bestond uit ombudsman Sjoerd de Jong van NRC Handelsblad, directeur Dillian Hos van basisschool De Windroos in Amersfoort die eerder politiek redacteur van dagblad Trouw was en hoogleraar sociologie Sietske Waslander van TIAS Nimbas Business School in Tilburg, tevens lid van de Onderwijsraad.

De Nationale Prijs voor Onderwijsjournalistiek bestaat uit een geldbedrag van 1500 euro en een kunstwerk van de hand van emailleur Christine van der Ree. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Anja Vink voor haar verhaal Asschers Stille Revolutie in Vrij Nederland.

Deel dit bericht: