De kans leek vorige week nog reëel dat het demissionaire kabinet met extra geld zou komen voor de salarissen van de leraren in het primair onderwijs, maar zoals het er nu naar uitziet komt dat geld er voorlopig niet.

In de media wordt gemeld dat de formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, die waarschijnlijk het volgende kabinet gaan vormen, niet akkoord gaan met de uitdrukkelijke wens van de PvdA in het huidige demissionaire kabinet om extra geld uit te trekken voor de lerarensalarissen. Als daar inderdaad geen overeenstemming over wordt bereikt, komt het geld er voorlopig niet.

Salarissen voor leraren splijtzwam in kabinet

Voor de zomervakantie verklaarde demissionair PvdA-premier Lodewijk Asscher dat hij niet zijn handtekening zou zetten onder de begroting voor 2018 als daar niet in zou staan dat er extra geld komt voor de salarissen van de leraren in het primair onderwijs. Die opstelling wekte grote irritatie bij premier Mark Rutte en VVD-fractieleider Halbe Zijlstra, omdat zij vinden dat het demissionaire kabinet niet over zijn eigen graf mag heen regeren.

Er werd voor de zomervakantie over gesproken dat het demissionaire kabinet wel eens zou kunnen vallen over de kwestie van de door de PvdA gewenste verhoging van de lerarensalarissen.

Deel dit bericht: