Op 25 mei neemt het kabinet een besluit over eventuele verdere coronaversoepelingen in het voortgezet onderwijs. Premier Mark Rutte heeft op de jongste persconferentie gezegd dat het besluit zal worden genomen op basis van een advies van het Outbreak Management Team (OMT) over het loslaten van de 1,5 metermaatregel voor leerlingen onderling.

De NOS meldde voorafgaand aan de persconferentie dat het kabinet mikt op een volledige heropening van het voortgezet onderwijs per maandag 31 mei. De omroep zei zich te baseren op wat ‘ingewijden’ hierover hadden gezegd.

Als het voortgezet onderwijs weer volledig open gaat, moet voor leerlingen onderling de 1,5 metermaatregel van tafel, omdat er in de scholen dan onvoldoende ruimte is om die maatregel te handhaven. Dat brengt het risico van meer besmettingen met zich. Als meer leerlingen met corona besmet raken, kunnen zij bijvoorbeeld hun leraren en ouders ziek maken.

De VO-raad en het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) gaven voor de persconferentie te kennen dat de middelbare scholen na Pinksteren weer volledig op locatie les zouden moeten gaan geven. Dat zou dan op dinsdag 25 mei moeten ingaan. De VO-raad en het LAKS zetten in op zelftests door leerlingen.

Trouw meldde dat de vakbonden het nog te risicovol achten om het voortgezet onderwijs volledig te heropenen.

Meer ruimte voor kinderen en jongeren

Károly Illy, kinderarts en lid van het Outbreak Management Team (OMT), vindt dat de ruimte die er is om de coronamaatregelen te versoepelen vooral moet worden benut om kinderen en jongeren meer te bieden. Dat zei hij maandag op Radio 1.

Eerder kwam kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer met het pleidooi om de middelbare scholen weer volledig te openen. Hetzelfde geluid kwam van UNICEF Nederland en van de demissionaire ministers Wopke Hoekstra van Financiën, Bas van ’t Wout van Economische Zaken en Klimaat en Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (de zogenoemde Trojka in het kabinet). UNICEF en de Trojka zetten in op een volledige heropening direct na de meivakantie.

Deel dit bericht: