Ewoud van der Weide is de Duurzaamste Docent van het jaar in het primair onderwijs. Hij geeft les op openbare basisschool It Bynt in het Friese dorp Winsum.

De 28-jarige Van der Weide is een van de ontwikkelaars van het project Greidhoeke goes Onderwijs. Dit project richt zich op de bedreigde grutto en het gebrek aan biodiversiteit in de Greidhoeke, een gebied dat ook wel bekendstaat als ‘het Groene Hart van Friesland’. Het is een integrale schoolaanpak waarbij in dit geval de grutto dient om kinderen bewust te maken van hun relatie met hun omgeving en de levende natuur, meldt Duurzame Docent.

‘Als projectcoördinator van (…) heb ik dit project mogen coördineren en samen met de collega’s uit mogen zetten op vier basisscholen’, aldus Van der Weide. Dat zijn naast zijn eigen school de basisscholen De Romte in Itens, De Stjelp in Baard en De Opslach in Wommels. Deze scholen vallen onder Stichting Gearhing voor primair onderwijs in de gemeenten Súdwest-Fryslân, De Waadhoeke, Leeuwarden en De Fryske Marren.

https://www.youtube.com/watch?v=xEDkO2QFuCw&fbclid=IwAR1KKt7FgarVw2JvQ_Rf0mOeB7qQIw6tWhtW1ur27fUPzlzMjBJSn3OsuCU