In de Week van Openbare Scholen (20 t/m 24 maart) hebben openbare scholen in het hele land laten zien waar zij voor staan. Dat deden ze bijvoorbeeld met promotiecampagnes, filmpjes en open dagen.

Stichting AURO voor openbaar basisonderwijs in de gemeenten Aalsmeer, Uithoorn en De Ronde Venen stelde vorig jaar de kernwaarde vrijheid centraal, dit jaar koos de stichting ervoor om gelijkwaardigheid in de spotlights te zetten. ‘We leren kinderen al vanaf de kleuterklas dat er verschillen zijn en dat we dit juist moeten vieren’, aldus AURO. ‘Wat is het toch mooi om anders te zijn en toch samen te leven en te leren! Op AURO-scholen besteden we daarom aandacht aan verschillen in cultuur, visie of je seksuele voorkeur vanuit de kernwaarde dat we allemaal gelijk zijn. Dit klinkt allemaal heel vanzelfsprekend, maar het project van de gelijkwaardigheid is pas heel recent opgebouwd en vraagt om onderhoud. Dat gebeurt elke dag op onze openbare scholen. Daar zijn we trots op.’

Promotiecampagnes

Ook in Leiden en Leiderdorp stond het openbaar onderwijs van 20 tot en met 24 maart extra in de belangstelling. De 20 scholen die onder PROO Leiden-Leiderdorp vallen, deden actief mee aan de Week van Openbare Scholen door open dagen, workshops en spelletjes te organiseren. De scholen zochten daarmee contact met ouders, maar ook met de wijk. Bijvoorbeeld met kinderdagverblijven, verzorgingshuizen en buurtbewoners. PROO Leiden-Leiderdorp organiseerde in de Week van Openbare Scholen ook een promotiecampagne. In bushaltes hingen posters om de meerwaarde van het openbaar onderwijs onder de aandacht van de mensen te brengen.

Stichting Openbaar BasisOnderwijs Duin- en Bollenstreek (OBODB) lanceerde in de Week van Openbare Scholen de campagne Open. Hiermee wil OBODB aan iedereen laten zien dat de 13 aangesloten openbare basisscholen in onder meer Katwijk, Noordwijk en Sassenheim de kernwaarden gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting omarmen.

Democratische wereldburger

Stichting Eem-Vallei Educatief (STEV) met 13 openbare basisscholen in onder meer Barneveld, Scherpenzeel en Woudenberg liet in de Week van Openbare Scholen onder andere zien hoe er aandacht is voor wereldburgerschap. Locatiedirecteur Amber Dijkstra van openbare basisschool De Vliegeniers in Barneveld: ‘Op openbare scholen komen alle verhalen samen. We zeggen niet dat je iets moet geloven of iets moet zijn. Iedereen neemt zijn eigen ik mee. Daarmee vormen we een eigen mini-maatschappij.’

Dijkstra vertelt ook over de zogenoemde STEVig-lessen: ‘Dat zijn lessen rondom een thema waarbij elke keer een andere gastdocent komt vertellen over zijn of haar perspectief op dat thema. Er komen bijvoorbeeld mensen met een atheïstische, islamitische en christelijke achtergrond vertellen wat het thema licht voor hen betekent. Zo leren de kinderen hoe zij zich verhouden tot de wereld en stimuleren we de democratische wereldburger in hen.’

Kracht van openbaar onderwijs

In Alblasserdam brachten kinderen van de openbare integrale kindcentra ‘t Nokkenwiel en Het Palet (die onderdeel zijn van de Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden) de kracht van hun school in beeld. Ze gingen met een camera aan de slag om een film te maken, die na na de Week van Openbare Scholen zal worden gedeeld op de social media-pagina’s van de scholen.

De stichtingen Proominent in Ede en Robijn in Nieuwegein en IJsselstein maakten voorafgaand aan de Week van Openbare Scholen filmpjes om te laten zien waar openbaar onderwijs voor staat.

In de gemeente Pijnacker-Nootdorp openden drie openbare basisscholen van Scholengroep Holland hun deuren om iedereen de kans te geven kennis te maken met de kernwaarden gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting. De kernwaarde ontmoeting bijvoorbeeld komt op deze openbare scholen bijzonder tot zijn recht in het goede contact met de ouders.

Dit is slechts een greep aan activiteiten die in de Week van Openbare Scholen plaatsvonden. De week (die wordt georganiseerd door VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs) begon met het symposium Het verhaal van de openbare school. Dit symposium was bij de openbare middelbare school UniC in Utrecht.

In magazine Naar School van VOS/ABB staat een artikel over de Week van Openbare Scholen.

De Week van Openbare Scholen 2024 is van 18 tot en met 22 maart.

Deel dit bericht: