De Week van Openbare Scholen is begonnen. De slogan van de week is ‘waar verhalen samenkomen’. Scholen in heel Nederland organiseren samen met leerlingen diverse activiteiten rondom de kernwaarden van het openbaar onderwijs. hiermee laten zij het karakter van hun school zien. Zo houden zij een dialoog- of debatmiddag, organiseren (online) bijeenkomsten voor ouders of zetten acties uit in de buurt van de school.

De Week van Openbare Scholen wordt georganiseerd door VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO). Dit jaar worden er voor het eerst activiteiten georganiseerd rondom de nieuwe kernwaarden van het openbaar onderwijs, die in juni 2020 zijn gelanceerd.

Gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting

De drie nieuwe kernwaarden – gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting – bieden scholen handvatten om activiteiten en lessen te organiseren waarbij iedereen zich welkom en betrokken voelt. Deze week is een mooie gelegenheid voor scholen om zichzelf te profileren (bijvoorbeeld naar toekomstige ouders en leerlingen) en te laten zien waar zij voor staan.

Waar verhalen samenkomen

De openbare school is een ontmoetingsplaats midden in de samenleving. Een plek waar verhalen samenkomen, waar kinderen en jongeren samen spelen en samen leren. Ze geven samen vorm aan hun school als minisamenleving, waarin ruimte is voor ieders verhaal en democratische waarden. In de school worden deze waarden zichtbaar in de cultuur, de organisatie, het onderwijs en in de verbinding met de samenleving.

Videocampagne

In de videocampagne ‘Wat is jouw verhaal?’ kunnen mensen hun trots op het openbaar onderwijs uitspreken en hun eigen verhaal en ervaring delen. Iedereen kan een eigen video insturen of delen via de sociale media. Deze week komen video’s voorbij van docent en televisiepresentator Karim Amghar, storyteller Pauline Seebregts en auteur Natascha van Weezel. Maar ook leerlingen, docenten, schoolleiders, een ouder en bestuurders delen hun verhaal. De videocampagne gaat na de campagneweek door om de mooie verhalen van het openbaar onderwijs zichtbaar te maken voor iedereen.

Nieuwe tools

Op het kernwaardenportaal www.openbaaronderwijs.nu zijn allerlei gloednieuwe gratis tools geplaatst die bruikbaar zijn voor allerlei doelgroepen in het primair en voortgezet onderwijs: leraren, directeuren, bestuurders, ouders en uiteraard leerlingen. De tools raken allemaal aan (een van) de kernwaarden gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting.

Deel dit bericht: