De onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob vragen alle scholen in Nederland om maandag stil te staan bij de moord op de Franse leraar maatschappijleer Samuel Paty.

Paty werd op vrijdag 16 oktober in Conflans-Sainte-Honorine bij Parijs vermoord door een militante moslimextremist, omdat hij in zijn lessen over de vrijheid van meningsuiting de omstreden Mohammed-cartoon van het satirische Franse weekblad Charlie Hebdo had laten zien. Van Engelshoven en Slob benadrukken in reactie hierop, dat Nederland vierkant achter de leraren en de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting staat. ‘Docenten moeten in vrijheid en veiligheid hun werk kunnen doen, zodat onze kinderen en jongeren zich kunnen ontwikkelen tot zelfstandige burgers die kunnen samenleven in een land dat wordt gekenmerkt door vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit.’

‘We vragen iedereen in het onderwijs maandag stil te staan bij het belang van de vrijheid van meningsuiting. Uiteraard verschilt de manier waarop dat kan per school en per leeftijd. En of het onderwerp al besproken is in de school. Misschien kan een badge gemaakt worden en online gedeeld worden. De vlag kan halfstok. Zoek als leraren elkaar op en bespreek bijvoorbeeld met elkaar hoe het gesprek over soms moeilijke onderwerpen in de klas gevoerd kan worden. En voor zover dat niet al gebeurd is, kunnen ook de leerlingen en studenten betrokken worden, door samen met hen de acties te doen of gesprekken te voeren, of door het houden van een minuut stilte. Op welke manier dan ook het beste past, laten we ons solidair tonen’, aldus de ministers.

De oproep van van Engelshoven en Slob volgt op een verzoek hiertoe van hun Franse collega Jean-Michel Blanquer.

Deel dit bericht: