VVD-senator en oud-minister van OCW Loek Hermans geeft per direct zijn zetel in de Eerste Kamer op.

Zijn besluit volgt op een uitspraak van de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam over onder andere de rol die Hermans als voorzitter van de raad van commissarissen van Meavita speelde bij het faillissement van deze thuiszorgorganisatie in 2009. De raad van commissarissen is schuldig aan wanbeleid.

Volgens de rechters heeft Hermans andere commissarissen ’ten onrechte niet volledig geïnformeerd over de bestaande problemen’ bij Meavita. Ook deelde hij ‘belangrijke interne en externe signalen’ over het functioneren van de bestuursvoorzitter niet met andere commissarissen.

Loek Hermans was van 1998 tot 2002 minister van OCW. Sinds 2007 zat hij namens de VVD in de Eerste Kamer. Hermans bekleedt tal van nevenfuncties. Zo is hij adviseur bij het Luzac College, een grote speler op het terrein van privéonderwijs. Het is nog niet bekend of de vernietigende uitspraak gevolgen heeft voor zijn bijbanen.

De rechter oordeelt dat vakbond Abvakabo FNV, die de rechtszaak aanspande, en de curatoren van Meavita de onderzoekskosten van ongeveer 1,5 miljoen euro op voormalige bestuurders en toezichthouders kunnen verhalen. Loek Hermans is aansprakelijk voor maximaal 155.000 euro.

Vakbondsbestuurder Gijs van Dijk en advocaat Arno van Deurzen hebben aan de media laten weten dat de te verhalen schade uiteindelijk kan oplopen tot tientallen miljoenen euro’s. Dat kan het geval zijn als ook de schade van de werknemers van Meavita wordt meegeteld. Er zullen daarvoor nog wel een aantal rechtszaken moeten volgen.

Deel dit bericht: