Het algemeen overleg in de Tweede Kamer over de rekentoets is uitgesteld tot na het zomerreces. Een nieuwe datum is nog niet bekend.

Het overleg was gepland op 1 juli, maar dat gaat niet door. Paul van Meenen van D66 – fel tegenstander van de rekentoets – vindt het schandalig dat het overleg is uitgesteld, omdat volgens hem nu veel leerlingen in het voortgezet onderwijs met een grote onzekerheid het nieuwe schooljaar ingaan, zo heeft hij gezegd op BNR Nieuwsradio.

Hij doelt op de onzekerheid of ze een diploma gaan halen: ‘Als we kijken naar de cijfers zoals die er tot nu toe zijn, dan gaan tienduizenden leerlingen – met name op het vmbo en de havo – hun diploma niet meer halen. Dat lijkt me volkomen onterecht’, aldus Van Meenen.

Cito: rekentoets heel goed middel!

Het Cito blijft ondanks voortdurende kritiek achter de verplichte rekentoets staan. Dat heeft voorzitter Marten Roorda van de raad van bestuur van het toetsinstituut op BNR Nieuwsradio gezegd. Het Cito produceert de rekentoets in opdracht van het ministerie van OCW.

‘We willen met z’n allen dat de rekenvaardigheid voldoende is, bijvoorbeeld als je gaat werken of als je naar vervolgonderwijs gaat. Dan is de rekentoets een heel goed middel om de rekenvaardigheid te vergroten. Dat dat het geval is, blijkt nu ook’, aldus Roorda.

Hoogleraar: rekentoets ‘verwerpelijk’ en ‘waanzin’

In de Telegraaf kwam dinsdag Hans van Luit aan het woord over de rekentoets. Hij is aan de Universiteit Utrecht hoogleraar diagnostiek en behandeling van kinderen met dyscalculie. Van Luit noemde de rekentoets een ‘verwerpelijk middel’ en zelfs ‘waanzin’.

‘Je zou voor al je vakken een 10 kunnen halen, maar als je de rekentoets niet haalt, krijg je geen diploma. Dat is toch erg raar’, vindt Van Luit. ‘De opgaven zijn verpakt in een grote hoeveelheid taal, waardoor ze alleen oplosbaar zijn met de nodige vaardigheid in begrijpend lezen.’

Deel dit bericht: