De Limburgse gemeente Peel en Maas heeft er een openbare VO-school bij. Deze is gesticht om in deze regio te voldoen aan de garantiefunctie van het openbaar onderwijs.

Tot nu waren er in deze gemeente (waar onder meer Helden, Panningen, Kessel, Maasbree en Meijel onder vallen) alleen bijzondere scholen voor voortgezet onderwijs. Een  initiatiefgroep van ouders heeft sinds 2017 gestreden voor openbaar voortgezet onderwijs volgens het Agora-concept.  VOS/ABB is daarbij betrokken geweest en heeft de gemeente en de initiatiefgroep de afgelopen jaren geadviseerd. Aanvankelijk werkte de gemeente niet mee aan het oprichten van een openbare VO-school, maar de initiatiefgroep zette toch door en diende een aanvraag in bij de minister van Onderwijs. De minister gaf opdracht tot een bemiddelingsproces. Uiteindelijk heeft dit geleid tot de stichting van deze nieuwe openbare VO-school.

Agora en kernwaarden openbaar onderwijs

De nieuwe school heet Buurtcollege Agora Maas en Peel en is gevestigd in Panningen, waar het per 17 juni een voormalig Groene Kruisgebouw heeft betrokken. De school ging op 1 augustus 2021 officieel van start en biedt mavo, havo en vwo. Het Buurtcollege valt onder het bestuur van LVO, Limburgs Voortgezet Onderwijs. Schoolleider is Mathijs Drummen, die inmiddels met zijn team het eerste schooljaar aan het voorbereiden is. Het Agora-concept is een vorm van gepersonaliseerd onderwijs. De school verbindt zich ook nadrukkelijk aan de drie kernwaarden van openbaar onderwijs: gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting.

 

 

 

Deel dit bericht: