Er moet een landelijk verbod komen op snackkarren in een straal van 1 kilometer rond scholen. Dat vinden het Voedingscentrum, Foodwatch en Jongeren Op Gezond Gewicht.

‘Scholen doen er ontzettend hun best voor om kinderen in de kantine een gezond aanbod te geven. Op het moment dat ze op de hoek van de straat worden uitgenodigd om patat te kopen, wordt het heel erg makkelijk gemaakt om een ongezonde keuze te maken. Dat schiet niet op’, aldus directeur-bestuurder Marjon Bachra van JOGG.

Af en toe patat moet kunnen, vindt Bachra, maar volgens haar lijkt op dit moment ongezond de norm. ‘Bij iedere straathoek, elk station, elke benzinepomp wordt een ongezonde keuze gemakkelijk gemaakt. Dat willen we veranderen. Het moet normaal worden de gezonde keuze te maken.’

Om de hoek snackend ontbijten

Het pleidooi voor een landelijk patatverbod rond scholen volgt op een motie in de gemeenteraad van Venlo. Die motie heeft te maken met de situatie rondom het Blariacumcollege in Blerick, dat zich profileert als ‘Gezonde school’. Daar kiezen leerlingen massaal voor vette snacks uit een kar die letterlijk om de hoek staat.

‘Een broodje kebab kost twee euro’, zegt docent Tom Verhaegh in het Algemeen Dagblad. ‘Ze staan er vanaf 10 uur. Voor sommige leerlingen is dat hun ontbijt, vijf keer in de week.’

Lees meer…

Deel dit bericht: