Voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad zegt dat over een aantal jaren elke leerling bij het behalen van het diploma een zogenoemd plusdocument zal krijgen. Daarop staan extra activiteiten van de leerling vermeld, zoals werkzaamheden voor de schoolkrant of de feestcommissie.

Rosenmöller zegt in het Algemeen Dagblad dat het diploma met cijferlijst geen volledig beeld geeft, omdat leerlingen op school meer doen en leren dan wat daarop vermeld staat.

Het zogeheten plusdocument wordt nu door bijna één op de drie scholen voor voortgezet onderwijs uitgereikt. Over een aantal jaren zal volgens de voorzitter van de sectororganisatie elke school dat doen. Rosenmöller is er zeer enthousiast over.

Staatssecretaris Sander Dekker van OCW twittert dat ook hij het een goed idee vindt om elke geslaagde leerlingen een plusdocument te geven:

Plusdocument voegt niets toe

Er is ook kritiek op. Zo zegt onderzoeker Ruud Duvekot, die in Utrecht promoveerde op een onderzoek naar levenlang leren, dat het plusdocument niets toevoegt.

Het past volgens hem in de maatschappelijke ontwikkeling dat mensen zich willen profileren. Leerlingen voelen zich volgens hem ‘beter dan anderen als ze al die extra dingen doen’ en dat op een document zien staan.  Dit zal volgens Duvekot voor een deel van de leerlingen extra stress veroorzaken.

Woordvoerder Marjolein Schooleman van de Vereniging Hogescholen zegt in de krant dat het extra document niet nodig is. ‘We konden prima uit de voeten zonder en dat kunnen we nog steeds’.

Mooie toevoeging

De vereniging van universiteiten VSNU is wel enthousiast over het plusdocument. ‘Het is een mooie toevoeging en kan meer informatie geven over capaciteiten en interesses van leerlingen’, aldus VSNU-woordvoerder Rianne Kouwenaar in het AD.

Deel dit bericht: