PO Front roept leerkrachten uit het basisonderwijs op tot een staking van een uur. Het is de bedoeling van het collectief dat op dinsdag 27 juni de scholen een uur later beginnen.

Docent Thijs Roovers is woordvoerder van PO in Actie, dat deel uitmaakt van PO Front. Hij riep woensdagavond in het tv-programma Jinek op tot de eenurige staking. Het lerarencollectief vindt dat de werkdruk omlaag moet en het salaris omhoog.

De inzet is dat basisschoolleerkrachten hetzelfde moeten verdienen als leraren in het voortgezet onderwijs. Roovers onderbouwde dat door te stellen dat ze hetzelfde diploma hebben, hetzelfde aantal uren werken en dezelfde bijdrage leveren.

De stakingsoproep houdt volgens hem ook verband met het groeiende lerarentekort. Daardoor komt, zo benadrukte hij bij Jinek, de onderwijskwaliteit steeds meer in gevaar.

Roovers vindt dat ouders de aangekondigde staking moeten ondersteunen door een petitie te ondertekenen, die op 27 juni op een goedgevuld Malieveld in Den Haag zou moeten worden aangeboden aan premier Mark Rutte.

Steun voor staking

Bij Jinek zat ook televisiemaakster Sophie Hilbrand. Zij is moeder van twee basisschoolkinderen. Hilbrand verwees in het kader van de hoge werkdruk die veel leraren ervaren naar het programma Sophie in de kreukels dat over burn-outs ging.

Om de werkdruk in het basisonderwijs te illustreren, vergeleek zij een gemiddelde schooldag op een basisschool met een verjaardagsfeestje met drukke kinderen.

Komt Malieveld vol?

De Algemene Onderwijsbond (AOb) betwijfelt volgens de Volkskrant of de bereidheid van de leraren in het basisonderwijs om naar Den Haag te gaan om daar te protesteren wel zo groot zal zijn. Daarbij vermeldt de krant een uitspraak die vakbondsvoorzitter Liesbeth Verheggen in maart heeft gedaan.

‘Tienduizenden vind-ik-leuks op Facebook is nog iets anders dan 29 duizend mensen op het Malieveld. Als ik een toespraak moet houden op een leeg veld, dan heb ik een probleem. Leraren gaan niet snel de straat op’, zo citeert de krant haar nogmaals.

Volgens woordvoerder Thijs den Otter van de AOb is deze uitspraak van Verheggen in de Volkskrant niet actueel, want ‘van maanden geleden’, en is er volgens hem ‘in de tussentijd wel het een en ander veranderd’, zo twittert hij. Wiskundedocent en kandidaat AOb-bestuurder Frans van Haandel twittert dat de AOb van standpunt is veranderd ‘omdat PO in Actie is blijven trekken ondanks scepsis’ van de onderwijsbond.

De Volkskrant meldt dat Roovers van PO in Actie zich verbaast over de terughoudendheid van de AOb. ‘Dit wordt wel degelijk breed gedragen, juist omdat het ook gaat om de grootte van de groepen en meer onderwijsondersteunend personeel.’

Kritiek op staking

In de politiek klinken kritische geluiden over de aangekondigde staking, meldt de Telegraaf. De krant citeert onder anderen onderwijswoordvoerder Michel Rog van het CDA in de Tweede Kamer: ‘Mijn partij heeft het kabinet begin dit jaar al gevraagd uitleg te geven over het verschil in loon tussen het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. De reactie daarop verwachten wij voor de zomer. Op basis daarvan moet de discussie worden gevoerd. Een staking voegt nu niets toe en is niet in het belang van kinderen.’

Hij heeft volgens de krant ook zijn bedenkingen bij de steun van de PO-Raad voor de actie: ‘Zij willen nu wel voor alle leraren een hogere schaal, maar komen al drie jaar eerdere afspraken om 40 procent van de basisschoolleraren in een hogere schaal te plaatsen niet na.’

Tegen de NOS zegt voorzitter Rinda den Besten van de PO-Raad dat de sectororganisatie de actie volledig steunt: ‘De bekostiging schiet aan alle kanten tekort, en daar zijn leraren de dupe van. Er kan niet anders gereageerd worden dan door te bezuinigen op het personeel, omdat ook het aanzetten van de verwarming en het schoonmaken van het gebouw betaald moet worden.’

VOS/ABB heeft een aantal jaren geleden met huisvestingspartner HEVO uitgerekend dat het tekort op de materiële instandhouding zo groot is, dat er als het ware 5000 voltijdsbanen in de stenen van de schoolgebouwen zitten. Hoewel dit onderzoek een aantal jaren geleden is uitgevoerd, is het tekort nog steeds actueel.

Geen dekking

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld wijst er volgens de Telegraaf op dat het schrappen van de laagste salarisschaal in het primair onderwijs, zoals leraren willen, te duur is. Het zou gaan om 500 miljoen euro per jaar. ‘Geen een partij heeft daar momenteel dekking voor. Een nieuw kabinet moet zich daarover buigen’, aldus Westerveld volgens de krant.

PVV’er Harm Beertema noemt de aangekondigde staking in de Telegraaf ‘vreselijk’.

Toelichting Onderwijsjuristen

De Onderwijsjuristen van VOS/ABB krijgen de laatste tijd vragen van schoolbesturen over wat er gedaan moet worden als er onder leraren een staking uitbreekt. Daarom is er een toelichting online gezet. Als uw organisatie bij VOS/ABB is aangesloten, kunt u die toelichting downloaden.

Deel dit bericht: