De politie gaat bij scholen langs om kinderen duidelijk te maken hoe gevaarlijk nepvuurwapens kunnen zijn. De campagne richt zich op leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisschool en de eerste twee leerjaren van het voortgezet onderwijs.

De politie krijgt 20 tot 30 meldingen per week over jongeren die met vuurwapens lopen. Meestal blijken dat nepvuurwapens die zo lijken op echte dat de bewuste jongeren worden benaderd vuurwapengevaarlijke verdachten. Dat kan ertoe leiden dat de politie moet schieten, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Het bezit van nepvuurwapens is verboden in Nederland. Alleen speelgoedwapens met een CE-keurmerk zijn toegestaan. Maar ook daarvoor geldt dat het verboden is om deze openlijk op straat of in publieke ruimtes te dragen. Dit soort wapens komen dreigend over en kunnen aangezien worden voor echte vuurwapens.

Politie wil gevaarlijke situaties voorkomen

Om deze situaties zoveel mogelijk te voorkomen, is de politie een landelijke campagne tegen nepvuurwapens begonnen. De campagne richt zich jongeren van 10 tot 16 jaar. Scholen krijgen flyers en posters en docenten wordt gevraagd aandacht aan de grote risico’s van nepvuurwapens te besteden.

Lees meer….

Verschillende media hebben aandacht besteed aan de politiecampagne tegen nepvuurwapens, waaronder RTV Rijnmond.

Deel dit bericht: