Een hack van het ICT-systeem, waardoor gijzelsoftware kon worden geïnstalleerd en alle servers en gegevens onbereikbaar waren. Dat overkwam OSG Hengelo.

Op de website van de VO-raad komt bestuurder Arjan Brunger van OSG Hengelo aan het woord: ‘Heel vervelend, maar we huren experts in en die lossen dat met onze ICT-mensen wel op. Dat dacht ik even. Maar het werd een nachtmerrie waarin we voor duivelse dilemma’s kwamen te staan.’

Alle informatie was weg, ook de back-ups. Brunger: ‘Toen brak het angstzweet me uit. We kregen een kijkje wat er speelde op het darkweb, hoe criminelen je willen afpersen. Het is een wereld die je niet kent. Vanaf dat moment nam het bureau de teugels in handen.’

Lees verder op de website van de VO-raad.

Cyberverzekering

Het verhaal van OSG Hengelo laat zien hoe belangrijk een goede cyberverzekering is. VOS/ABB’s verzekeringspartner Aon benadrukt dat zo’n verzekering tegenwoordig voor onderwijsorganisaties net zo belangrijk is als een goede brandverzekering. ‘Een cyberverzekering biedt uitgebreide dekkingen, ook tegen boetes en claims’, vertelt Henri Damen van Aon.

Aan het afsluiten van een goede cyberverzekering zijn wel bepaalde eisen verbonden. Zo stellen verzekeraars tegenwoordig als voorwaarde dat organisaties bij inloggen gebruikmaken van meervoudige authenticatie. Dit betekent dat inloggen met alleen gebruikersnaam en wachtwoord onvoldoende is. Een extra verificatie is verplicht, bijvoorbeeld via een sms of een speciale app op de smartphone.

Meer weten? Neem contact op met Henri Damen van Aon: 06 – 13 81 74 17, henri.damen@aon.nl

Deel dit bericht: