Het primair onderwijs gaat op maandag 8 februari weer op locatie lesgeven. Ook de kinderopvang voor de leeftijdscategorie 0-4 jaar gaat weer open. De buitenschoolse opvang en het voortgezet onderwijs daarentegen blijven vooralsnog in lockdown. Dat is staat in een brief van het demissionaire kabinet naar aanleiding van het jongste advies van het Outbreak Management Team (OMT) over de coronamaatregelen.

‘In meerderheid erkent het OMT dat er op grond van diverse maatschappelijke afwegingen dringend ruimte gewenst is voor perspectief en enige versoepeling’, zo staat in de brief. Dit resulteert in de herstart van de basisscholen per 8 februari. Maar niet alle leden van het OMT waren daar voorstander van. Een aantal van hen wilde nog zeker een aantal weken doorgaan met de huidige coronamaatregelen, inclusief de lockdown van het gehele onderwijs.

Toename ziekenhuis- en IC-opnames

Het kabinet wijst erop dat de herstart van de basisscholen een reëel risico met zich meebrengt ‘op verdere toename van ziekenhuis- en IC-opnames’ in een tijd waarin ‘het algemene epidemiologische beeld zeer zorgelijk blijft’.  Tegelijkertijd zegt het kabinet te beseffen dat het in lockdown houden van het primair onderwijs en de kinderopvang ‘evengoed tot grote zorg leidt’.

Hoe groot deze toename wordt van het aantal coronagevallen als de basisscholen en kinderopvang weer opengaan, hangt vooral af van het nog onbekende effect dat vaccinatie heeft op de doorgifte van het virus. Ook kan een deel van deze voorspelde toename waarschijnlijk gekeerd worden door aanscherping van enkele maatregelen die op scholen gelden.

Een voorbeeld daarvan is dat de buitenschoolse opvang voorlopig (BSO) dicht blijft, behalve voor noodopvang. ‘Mede omdat de groepen in de BSO niet gelijk zijn aan de groepen op school en heropening van de BSO dus tot extra contacten en mogelijke extra verspreiding zal leiden’, zo staat in de brief.  De kinderopvang voor kinderen in de leeftijd 0-4 jaar gaat wel weer open, ook per 8 februari.

Sneltesten en bron- en contactonderzoek

Een ander voorbeeld om verspreiding van het virus in scholen tegen te gaan, is de inzet van sneltesten. Ook wordt het bron- en contactoonderzoek aangescherpt. Als blijkt dat er een leerling besmet is, gaan alle leerlingen van die klas vijf dagen thuis in quarantaine. Kinderen die klachten hebben, moeten sowieso thuisblijven. Verder moeten scholen ervoor zorgen dat leerlingen in klassenverband bij elkaar blijven en niet mengen met leerlingen uit andere klassen.

In de brief staat verder dat kinderen in het primair onderwijs niet anderhalve meter afstand tot elkaar en tot personeel hoeven te bewaren. Wel moeten personeelsleden de anderhalve-metermaatregel in acht blijven nemen. Op dat punt verandert er dus niets.

Lees meer…

 

 

Deel dit bericht: