Het kabinet heeft in verband met de coronasituatie toch besloten om de basisscholen, de scholen voor speciaal (basis)onderwijs en de buitenschoolse opvang in de week voor de kerstvakantie te sluiten. Lange tijd wilden demissionair coronaminister Hugo de Jonge en zijn onderwijscollega Arie Slob daar niet aan, maar na opnieuw een zeer dringend advies van het Outbreak Management Team (OMT) ging het kabinet uiteindelijk overstag.

Demissionair premier Mark Rutte maakte op de jongste coronapersconferentie bekend dat het primair onderwijs en de buitenschoolse opvang in de week voor de kerstvakantie dicht zullen blijven. Uitzondering is maandag 20 december. Dan mógen de scholen nog open zijn om de laatste zaken voor de kerstvakantie af te ronden.

De premier zei dat het OMT-advies met betrekking tot de besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus de doorslag gaf om het primair onderwijs te sluiten. Ook het hoge aantal coronabesmettingen onder kinderen tot en met 12 jaar speelde hierbij een belangrijke rol.

Opa’s en oma’s beschermen

Een ander punt is dat Kerstmis dit jaar op zaterdag en zondag valt. Kinderen zouden direct na hun laatste schooldag in contact kunnen komen met oudere familieleden en hen kunnen besmetten. Nu de kinderen in de week voor kerst niet in school bij elkaar zijn, kan dat het risico op besmetting van opa’s en oma’s beperken. Het advies is om kinderen jonger dan 12 jaar zoveel mogelijk anderhalve meter afstand te laten houden van 70-plussers.

Scholen mogen in de week voor de kerstvakantie overgaan op online afstandsonderwijs, maar dat hoeft niet. Ze mogen dus ook dicht blijven en geen onderwijs verzorgen.

Na kerstvakantie weer open

Zoals ook bij de eerdere schoolsluitingen, blijven de scholen wel open voor kwetsbare leerlingen en voor kinderen van ouders met cruciale beroepen. Dit geldt ook voor scholen uit het speciaal (basis)onderwijs en voor de buitenschoolse opvang.

Uitgangspunt van het kabinet is dat de scholen na de kerstvakantie weer open kunnen.

Meer informatie

Bekijk hier de coronapersconferentie van 14 december:

Deel dit bericht: