In Kwaliteit en excellentie, Nieuws, Politiek, Tweede kamer

De omstreden rekentoets moet in het voortgezet onderwijs wel worden gemaakt, maar zou voorlopig alleen mogen meetellen voor het vwo-diploma. Dat vindt met de PvdA een meerderheid in de Tweede Kamer.

Nadat de regeringspartij PvdA onlangs een draai had gemaakt, hoopten oppositiepartijen zoals D66 en de SP dat de rekentoets in elk geval voorlopig helemaal van tafel zou zijn. De PvdA-fractie steunde altijd de VVD in de Tweede Kamer, die de rekentoets wil laten meetellen voor het behalen van de diploma’s in vmbo, havo en vwo. Op basis van recente slagingspercentages wijzigde de PvdA haar standpunt echter.

De PvdA benadrukt nu dat de rekentoets geen ‘veel te hoge drempel’ mag vormen om een diploma te halen. Uit de cijfers blijkt dat volgens de PvdA zo te zijn op het mbo, het vmbo en de havo. ‘Daarom willen wij niet dat de rekentoets daar gaat meetellen voor het diploma. Alleen op het vwo is het gelukt. Daar haalt bijna iedereen de rekentoets’, aldus de PvdA.

Het resultaat van overleg in de Tweede Kamer over de rekentoets is dat alle leerlingen in het voortgezet onderwijs de toets weliswaar zouden moeten maken, maar dat het resultaat ervan voorlopig alleen voor vwo-leerlingen zou mogen meetellen voor het behalen van het diploma.

De VVD is daar teleurgesteld over. Het liberale Kamerlid Karin Straus blijft VVD-staatssecretaris Sander Dekker van OCW steunen die het resultaat van de rekentoets voor alle leerlingen in het voortgezet wil laten meetellen voor het behalen van het diploma.

Dekker is het er wel over eens dat de rekentoets voorlopig niet mag meetellen in het mbo, omdat het rekenonderwijs daar nog veel te wensen overlaat.

Delen