De trek van jongeren naar het westen van het land draagt ertoe bij dat in veel grensregio’s het aantal geboorten sinds 1995 met meer dan 20 procent is afgenomen, terwijl het in grote delen van de Randstad is toegenomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de afgelopen 20 jaar zijn steeds meer 18- tot 25-jarigen vanuit perifeer gelegen regio’s naar de Randstad of naar steden daarbuiten verhuisd om er te gaan studeren of werken. Hierdoor neemt het percentage jongvolwassenen in de regio’s af. Daarnaast blijven steeds meer dertigers in de Randstad wonen, meldt het CBS.

Veel baby’s in Randstad

Dit leidt ertoe dat In 2015 in verhouding tot het aantal inwoners de meeste baby’s werden geboren in Groot-Amsterdam, de agglomeratie Den Haag en Flevoland: bijna 12 per duizend inwoners. In Zuid-Limburg, Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Drenthe, Zuidoost-Drenthe en Delfzijl en omgeving daarentegen werden weinig baby’s geboren.

Deze ontwikkeling brengt uiteraard regionale verschillen met zich mee voor het onderwijs. In de regio’s met relatief veel geboorten kunnen scholen rekenen op veel leerlingen, terwijl in regio’s waar weinig kinderen werden geboren het aantal leerlingen laag zal zijn.

Lees meer…

Deel dit bericht: