Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet geen reden om nu te stoppen met sporten op kunstgrasvelden. Dat heeft het instituut laten weten naar aanleiding van de uitzending van Zembla over mogelijke gezondheidsrisico’s van rubbergranulaat dat in kunstgrasvelden is verwerkt. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het RIVM desondanks gevraagd met spoed extra onderzoek te doen naar mogelijke risico’s van deze rubberen korrels.

Zembla ging over de Amerikaanse voetbaltrainster Amy Griffin, die sinds 2009 een lijst bijhoudt van voetballers die op kunstgras met rubberkorrels hebben gespeeld en kanker hebben gekregen. Zij vreest dat er een verband is tussen de korrels, die gemaakt zijn van oude autobanden, en de kanker. De lijst telt 230 spelers. In Engeland voert Nigel Maguire, voormalig hoofd van een regionale gezondheidsdienst, campagne voor beter onderzoek naar deze rubberkorrels. Zijn zoon was keeper en kreeg lymfeklierkanker.

Kunstgrasvelden geen acuut gevaar

Iedere dag sporten kinderen op kunstgrasvelden met rubbergranulaat. Ook scholen maken er gebruik van. In Nederland liggen bijna 2000 van deze velden. De korrels zorgen ervoor dat het veld dezelfde eigenschappen heeft als een natuurgrasveld, met als bijkomend voordeel dat het bijna altijd bespeelbaar is. Maar de rubberkorrels bevatten zink, lood en benzeen en verschillende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s). Deze stoffen kunnen kanker veroorzaken.

Het RIVM meldt dat op basis van de bestudeerde informatie niet wordt verwacht dat de toepassing van rubbergranulaat op kunstgras zal leiden tot risico’s voor de gezondheid. ‘Er is nu geen reden om te stoppen met sporten op deze velden, zo meldt het instituut. Het RIVM erkent wel dat er PAK’s uit rubbergranulaat kunnen vrijkomen, maar er zouden geen aanwijzingen zijn dat dit leidt tot gezondheidsrisico’s.

Douchen en schone kleren

Desondanks adviseert het RIVM om kinderen niet te laten spelen met rubberkorrels van een kunstgrasveld. Ook wordt aangeraden om kinderen na het sporten te laten douchen. Ook moeten ze schone kleren aantrekken die niet in contact zijn geweest met rubbergranulaat.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het RIVM gevraagd met spoed extra onderzoek te doen. Hiervoor zullen 50 tot 100 velden actief bemonsterd worden. Het European Chemical Agency doet in opdracht van de Europese Commissie onderzoek doet naar de risico’s van rubbergranulaat. De uitkomsten hiervan worden begin 2017 verwacht.

Deel dit bericht: