Vooral in de grote steden is de vaccinatiegraad onder schoolkinderen in 2023 verder gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit de jaarrapportage van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), zo meldt de NOS.

Het gaat om kinderen in de leeftijd vanaf 9 jaar. Het percentage kinderen in die leeftijdscategorie met de DTP-prik (difterie, tetanus en polio) is afgenomen van 81,1 procent in 2022 naar 78,2 procent in 2023. En bij de BMR-prik (bof, mazelen en rodehond) is het percentage gedaald van 81,2 procent naar 78,5 procent.

Van de vier grote steden heeft Rotterdam de laagste vaccinatiegraad. Van de schoolgaande kinderen heeft daar 62,1 procent de DTP-prik gehad, tegenover 78,2 procent landelijk. Bij de BMR-prik zijn de percentages vergelijkbaar: 62,8 procent in Rotterdam tegenover 78,5 procent landelijk.

Het RIVM zegt in het rapport dat er meer onderzoek nodig is naar de oorzaak van de daling. Het instituut en demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen noemen de dalende vaccinatiegraad zorgelijk.

Lees meer…

Deel dit bericht: