Het is absurd en niet te tolereren dat er leerkrachten worden bedreigd omdat ze in hun lessen aandacht besteden aan de discussie rond spotprenten. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op de persconferentie na de wekelijkse ministerraad.

Rutte ging in op de situatie die is ontstaan na de moord op de Franse leraar maatschappijleer Samuel Paty en de herdenkingen die zijn gehouden op scholen in Nederland. In Rotterdam leidde een spotprent tot een dusdanige bedreiging, dat een leraar moest onderduiken. Op een school in Den Bosch ontstond ook een onrustige situatie.

De premier benadrukte op de persconferentie dat ‘onze docenten’ alle ruimte moeten hebben ‘om de kernwaarden van onze samenleving over te brengen op hun leerlingen’. Het kan volgens hem niet zo zijn dat zij moeten vrezen voor hun veiligheid vanwege het bespreekbaar maken van de vrijheid van meningsuiting.

‘We staan als kabinet vierkant achter deze leraren en hun scholen. De impact op de betreffende leraren, hun collega’s, maar ook op leerlingen en ouders is enorm. Het geeft een vreselijk gevoel van onveiligheid, en dat zou zeker op school niet zo moeten zijn’, aldus Rutte. Hij voegde eraan toe dat zonder de vrijheid van meningsuiting onze samenleving stokt.

Onderwijsminister Arie Slob laat zich in vergelijkbare bewoordingen uit in antwoorden op Kamervragen.

https://www.youtube.com/watch?v=GeU%5FrleBtvs

Deel dit bericht: