Leerlingen raken steeds meer bedreven in digitale examenfraude. Dat meldt Hoffmann Bedrijfsrecherche, dat onderzoek heeft gedaan op tientallen scholen.

Het onderzoek volgde op de grote fraude met examens op de voormalige islamitische Ibn Galdoun-school in Rotterdam en het ROC Amsterdam in 2013. Sindsdien is er volgens Hoffmann Bedrijfsrecherche veel verbeterd, maar veel scholen zijn nog steeds niet voldoende gewapend tegen fraude door leerlingen.

Het grootste frauderisico zit volgens het recherchebureau bij de schoolexamens. Scholen moeten bij opstellen van die examens er rekening mee houden dat die door leerlingen digitaal kunnen worden gestolen. Het blijkt dat scholen zich nog vooral richten op het voorkomen van diefstal van papieren examens.

De bevindingen van Hoffman Bedrijfsrecherche zijn voor minister Jet Bussemaker van OCW aanleiding om leraren op te roepen zich weerbaarder maken tegen met name digitale examenfraude. Ze wil dat leraren zich op dit gebied gaan bijscholen, meldt RTL Nieuws.

Deel dit bericht: