Scholen krijgen niet automatisch jodiumtabletten toegestuurd, ook niet als ze in een gebied liggen dat als eerste kan worden getroffen door een kernramp. Ze kunnen deze tabletten wel aanvragen.

De rijksoverheid meldt het niet nodig te vinden dat scholen, bedrijven of andere groepslocaties jodiumtabletten voorradig hebben. Met deze tabletten kan de schildklier worden beschermd tegen radioactiviteit. Vooral voor kinderen en jongeren tot 18 jaar is dat belangrijk.

‘De kans op een kernongeval is klein. Mocht zich toch een ongeval voordoen, dan verwachten experts dat er voldoende tijd beschikbaar is om maatregelen te nemen. Mensen kunnen dan bijvoorbeeld naar huis gaan en de tabletten daar aan zichzelf en hun kinderen toedienen’, aldus de rijksoverheid.

Kerncentrales

De belangrijkste locaties die in Nederland een kernramp kunnen veroorzaken, zijn de kerncentrales bij Borssele (aan de Westerschelde in Zeeland), Doel (aan de Schelde ten noorden van Antwerpen, vlak bij Zeeuws-Vlaanderen en West-Brabant), Tihange (aan de Maas ten westen van Luik) en Lingen (aan de Eems ter hoogte van Twente).

Andere locaties die een mogelijk risico vormen, zijn de (kleinere) kernreactoren van de Technische Universiteit Delft, bij het Energieonderzoek Centrum Nederland in het Noord-Hollandse Petten en van het Studiecentrum voor Kernenergie in het Belgische Mol (bij de Brabantse Kempen).

Jodiumtabletten aanvragen

Scholen, bedrijven of andere groepslocaties die toch jodiumtabletten willen hebben, kunnen daar zelf om vragen.

Aanvraagformulier

 

Deel dit bericht: