Smartphonevrij Opgroeien is een ouderinitiatief met als missie om kinderen te behoeden voor schade en afleiding door smartphonegebruik. Initiatiefnemers zijn journalist Danielle Batist en actrice Thekla Reuten. Zij vinden dat scholen geen apps meer moeten gebruiken.

Volgens Batist en Reuten heeft het gebruik van smartphones negatieve invloed op de mentale gezondheid van kinderen en jongeren. ‘Het is niet wenselijk een kind toegang tot internet in zijn zak te geven. Kijkchallenges waarbij kinderen elkaar uitdagen steeds akeliger filmpjes te bekijken, van afranselingen tot onthoofdingen, zijn niet normaal. Of cosmeticareclame gericht op meisjes van acht. De prefrontale cortex is nog niet ontwikkeld in de puberteit. En toch geven we juist dan een verslavend apparaat’, aldus Reuten in NRC. Batist voegt daar in de krant aan toe dat het voor volwassenen al moeilijk het is om ‘dat verslavende ding’ weg te leggen. ‘Dan heb je voor je kind al genoeg om je zorgen over te maken.’

Zij wijzen erop dat het van leerlingen in het voortgezet onderwijs min of meer wordt verwacht dat ze een smartphone hebben, hoewel ze die vaak niet meer in de klas mogen gebruiken, bijvoorbeeld om Magister te kunnen gebruiken. Scholen moeten daarvan af, vinden Reuten en Batist.

Lees meer…

Deel dit bericht: