Het nieuws over de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne heeft in 2014 de meeste indruk gemaakt op scholieren. Dat blijkt uit een peiling van Nieuws in de klas onder scholieren in primair en voortgezet onderwijs.

Tot ‘nieuwswoord van het jaar’ kozen de scholieren het woord ‘Ebolavirus’.  De belangrijkste nieuwspersoon van 2014 is volgens de leerlingen Arjen Robben. Vladimir Poetin werd tweede in deze categorie en Geert Wilders derde. Bijna 1000 leerlingen uit heel Nederland hebben deelgenomen aan de peiling. De uitslagen in po en vo verschillen niet veel van elkaar, alleen bij de nieuwspersonen scoorde in het primair onderwijs Malala de tweede plaats. Daar kwamen Poetin en Geert Wilders er niet aan te pas.

Het educatieplatform Nieuws in de klas wil met de scholierenpeiling de discussie over actualiteit en de berichtgeving daarover onder scholieren bevorderen. Jaarlijks stelt het platform een overzicht op van 30 gebeurtenissen, 30 personen en 30 woorden die veelvuldig in het nieuws waren. Dit overzicht wordt verspreid onder docenten uit het primair onderwijs (po) en het voortgezet onderwijs (vo) die in het afgelopen jaar gebruik hebben gemaakt van de diensten van Nieuws in de klas. Zij stelden met hun leerlingen in de drie categorieën klassikaal een top-3 voor 2014 samen. Op basis van alle inzendingen stelde Nieuws in de klas vervolgens de landelijke einduitslag vast.

De volledige uitslagen, zowel voor po als vo, staan op www.scholierenpeiling.nl

 

 

Deel dit bericht: