Op het Alfa College in Hoogeveen wordt op woensdag 13 juni een rampenoefening gehouden, waarbij een school shooting wordt nagespeeld.

Er is kritiek op dit initiatief, onder anderen van ouders. De regionale nieuwszender RTV Drenthe citeert een van hen: ‘Een bezopen idee is dit. Je zaait hiermee onnodig angst onder scholieren.’

‘Dreiging reëel’

Ook voorzitter Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond (AOb) is erop tegen. Zij windt zich op over de brief die de school aan de leerlingen en hun ouders heeft gestuurd. Daarin staat de dreiging van een school shooting reëel is. ‘Dat wekt de suggestie dat ons hoofd van de terreurbestrijding in Nederland verwacht dat zoiets ook in Nederland gaat gebeuren. Volgens mij kennen we dit fenomeen helemaal niet in Nederland en laten we dat alsjeblieft zo houden’, aldus Verheggen in het AD.

Regiodirecteur Jan Berend van der Wijk van het Alfa College in Hoogeveen zegt de zorg van ouders en studenten te begrijpen. ‘Daarover gaan we graag in gesprek. Maar de oefening is een simulatie. Dit is ook geen Amerika. En tegelijkertijd zie je dat hier ook soms verwarde mensen op straat mensen neersteken. Wij proberen het zo klein mogelijk te maken’, zo zegt hij tegen RTV Drenthe.

‘Normale oefening’

De politie werkt aan de oefening mee. Woordvoerder Ron Reinds van de politie Noord Nederland spreekt van een normale oefening. ‘Ik mag de oefening niet verklappen, maar er loopt niet iemand met een pistool rond in de school. Studenten hoeven er niet aan mee te doen’, aldus Reinds tegen de regionale Drentse nieuwszender.

School shootings zijn in de Verenigde staten een serieus probleem. Sinds de beruchte schietpartij op de Columbine High School in de staat Colorado in 1999 zijn er tientallen shootings geweest. Daarbij vielen vele tientallen doden. Vorige maand nog kwamen bij een school shooting in Santa Fe in Texas tien mensen om het leven en raakten 13 mensen gewond.

Deel dit bericht: