De namen, adresgegevens en 06-nummers van duizenden docenten zwerven rond op het internet. Daarvoor waarschuwt de organisatie Privacy op School in het NOS Radio 1 Journaal.

Privacy op School, dat scholen helpt om de privacy van medewerkers en leerlingen te waarborgen, kwam erachter dat schoolgidsen van zeker 5000 scholen zonder toestemming op internet worden aangeboden.

Voordat de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in 2018 van kracht werd, hadden veel scholen schoolgidsen met contactgegevens van hun medewerkers en leerlingen op hun website staan. Sinds de invoering van de AVG gebeurt dat niet meer. Maar er zijn internetondernemers die deze lijsten in de loop van de jaren hebben verzameld en die nog steeds op hun website aanbieden, zonder toestemming van de school.

IJsberg

Directeur Henk van de Hoef van Privacy op School vertelt aan de NOS dat het niet makkelijk is om die lijsten offline te halen. Mensen kunnen rapporteren bij Google en een verzoek tot verwijdering doen. Maar dat lijkt niet voldoende, want het is niet altijd duidelijk wie er achter de websites zit.

Van de Hoef vreest dat de gegevens die zijn gevonden van de 5000 scholen slechts ‘het topje van de ijsberg’ zijn.

Lees meer…

Deel dit bericht: