De verdeling van de nieuwe kabinetsposten onder de vier aankomende coalitiepartijen is bekend. Eppo Bruins, die tot 2021 Tweede Kamerlid was van de ChristenUnie, wordt namens NSC minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dat meldt de NOS.

Haagse bronnen bevestigen de kandidatuur van Bruins aan de NOS na een bericht van het Nederlands Dagblad waarin zijn naam werd genoemd.

Bruins is de eerste nieuwe bewindspersoon die bekend wordt, die lid is van een andere partij dan PVV, VVD, NSC of BBB. Hij zat van 2015 tot 2021 in de Tweede Kamer voor de ChristenUnie en was toen onder meer woordvoerder onderwijs. Partijleider Mirjam Bikker van de ChristenUnie is teleurgesteld in het besluit van Bruins om zitting te nemen in het kabinet-Schoof. Royement is echter niet aan de orde, laat zij aan de NOS weten.

VVD-staatssecretaris

Formateur Richard van Zwol maakte eerder op de dag de verdeling van de kabinetsposten bekend na overleg met de fractievoorzitters en kandidaat-premier Dick Schoof. Daaruit blijkt dat de VVD de staatssecretaris Primair- en Voortgezet Onderwijs en Emancipatie gaat leveren. De naam van de beoogde staatssecretaris is nog niet bekendgemaakt.

Van Zwol en Schoof gaan de komende dagen gesprekken voeren met alle kandidaten. Daarna worden alle kandidaat-ministers en -staatssecretarissen gehoord door de Tweede Kamer.

Lees meer…

Dit bericht is bijgewerkt nadat de naam van Bruins als nieuwe minister van OCW bekend is geworden.

Deel dit bericht: