Voorzitter Kim Putters van de Sociaal-Economische Raad (SER) is de nieuwe informateur. Hij staat bekend als een man die zich sterk maakt voor kansengelijkheid.

PVV-leider Geert Wilders had Putters gevraagd om de onder Ronald Plasterk vastgelopen gesprekken over de eventuele vorming van een rechts kabinet vlot te trekken. Putters reageerde daar positief op en de Tweede Kamer ging ermee akkoord.

Zorgen over polarisatie

De oud-directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) is net als Plasterk lid van de PvdA. Bij zijn aantreden als SER-voorzitter in september 2022 zei Putters dat hij zich zorgen maakt over het groeiende onbehagen en de toenemende polarisatie in de samenleving.

In datzelfde jaar benadrukte hij in een interview met VOS/ABB hoe belangrijk kansengelijkheid is, onder andere in het onderwijs. ‘De SER streeft naar maatschappelijke welvaart voor iedereen. Als mensen hun eigen talenten kunnen ontdekken en werk krijgen dat bij ze past, dan leidt dat tot een sterkere en duurzamere economie en beter verdeelde welvaart. Met onze adviezen proberen wij daaraan bij te dragen.’

Meer inzetten op ontmoeting

Als voorbeeld noemde hij het advies Gelijke kansen in het onderwijs uit 2021, toen zijn PvdA-partijgenoot Mariëtte Hamer nog voorzitter was van de SER. In dit rapport gaat de SER in op een aantal elementen van het onderwijssysteem die onbedoeld kansenongelijkheid in de hand kunnen werken, zoals vroege selectie en externe differentiatie.

Putters benadrukt dat kinderen met verschillende achtergronden elkaar moeten ontmoeten.

Download artikel ‘Iedereen moet beseffen hoe urgent dit is’

Deel dit bericht: