Goed onderwijs is geen garantie dat extreme denkbeelden wegblijven, maar het is wel een voorwaarde voor een genuanceerde blik op de wereld. Dat stelt emeritus hoogleraar historische cultuur Maria Grever op de website van het Historisch Nieuwsblad naar aanleiding van de verkiezingswinst van de PVV van Geert Wilders.

Grever legt een verband tussen de opkomst van de PVV en een gebrek aan historisch besef, dat volgens haar een gevolg is van het feit dat nog maar weinig leerlingen goed geschiedenisonderwijs krijgen over de opkomst van de nazi’s, het afbreken van de rechtsstaat, de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. ‘Als driekwart van de leerlingen geen geschiedenisonderwijs krijgt, bereik je maar een kleine groep’, aldus Grever.

Op basis van de overwinning van Wilders kan volgens Grever niet worden geconcludeerd dat het onderwijs heeft gefaald. Goed onderwijs is ook geen garantie dat extreme denkbeelden wegblijven, maar het is volgens Grever wel zo dat het een voorwaarde is voor een genuanceerde, kritische blik op de wereld.

Lees meer…

Deel dit bericht: