De scholen in Nederland zijn in de coronacrisis het contact kwijtgeraakt met circa 5200 leerlingen. Dat meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).

Deze vakbond meldt dat op ruim één op de vijf scholen gemiddeld vier leerlingen buiten beeld zijn geraakt. In veel gevallen zijn dat volgens de AVS leden van één gezin en soms ook vluchtelingengezinnen.

‘Scholen hebben vaak veel gedaan om het contact wel tot stand te brengen, zoals bellen, mailen, appen, langsgaan, bezorgen van brieven in het Nederlands, Turks, Arabisch, et cetera. Als dat allemaal niet lukt, wordt de hulp van de gemeente of leerplicht ingeschakeld. Niet zozeer om te beboeten maar om wel het contact proberen te leggen of te herstellen in het belang van de kinderen’, aldus voorzitter Petra van Haren van de AVS.

Lees meer…

Terug naar Polen of Bulgarije

Eerder trok onder andere het onderwijs in Den Haag al aan de bel over het grote aantal leerling dat spoorloos van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen. Bestuursvoorzitter Ewald van Vliet van Lucas Onderwijs zei tegen Omroep West dat de leerlingen en ook hun ouders de telefoon niet meer opnemen.

Het vermoeden bestaat dat een deel van de zoekgeraakte leerlingen uit Den Haag met hun ouders terug is naar hun land van herkomst, bijvoorbeeld naar Polen of Bulgarije. Veel Oost-Europeanen werk(t)en in de tuinbouw in het Westland.

Lees meer…

Deel dit bericht: