De gemeente Amsterdam probeert met de slogan Word leraar in Amsterdam voor de Ciskes van nu leraren over te halen om in de hoofdstad te komen werken.

De gemeente verwijst naar meester Bruis uit het boek Ciske de Rat uit 1941 van Piet Bakker, het verhaal dat in 1984 werd verfilmd met Danny de Munk in de hoofdrol (nadat het in 1955 al eens was verfilmd met Dick van der Velde als Ciske). ‘De Rat’ is een ‘onhandelbaar joch’ dat opgroeit in een moeilijk gezin in Amsterdam. Zijn leven verandert wanneer hij op school meester Bruis ontmoet, een leraar die het belang van empathie en persoonlijke aandacht begrijpt. Ciske vindt in hem niet alleen een leraar maar ook een mentor en vriend.

De gemeente verwijst ook naar de socialistische onderwijzer en schrijver Theo Thijssen, die de ideale klas zag als het spreekwoordelijke warme nest dat bescherming biedt, en naar de kweekschool van vroeger, die volgens Amsterdam symbool stond voor het belang van toegankelijk onderwijs en kansengelijkheid.

Individuele aandacht

De relatie tussen Ciske en meester Bruis weerspiegelt volgens de gemeente een nog steeds relevante kwestie in het Amsterdamse onderwijs. In een tijd waarin onderwijs vaak onder druk staat door lerarentekorten en grote klassen, delft individuele aandacht voor de leerling soms het onderspit, meldt de gemeente, terwijl elke leerling iemand nodig heeft om hem of haar te begrijpen en te ondersteunen.

‘In Amsterdam willen we alle kinderen de mogelijkheid bieden zich volledig te ontwikkelen, ongeacht hun achtergrond. Onderwijs legt hiervoor de basis en heeft de kracht om de levens van kinderen te veranderen. Denk aan de impact die een leraar zoals meester Bruis kan hebben, of de kansen die een school zoals de kweekschool kan bieden. De verhalen van Ciske en Kees laten ons zien hoe waardevol goed onderwijs is’, aldus de gemeente.

‘Ook u kunt hier deel van uitmaken, als leraar’, vervolgt de gemeente Amsterdam. ‘Er zijn veel voordelen aan werken als leraar in Amsterdam. Wilt u weten welke? Kijk dan op Leraar worden in Amsterdam.’

Deel dit bericht: